En perle av en åpningsfilm

Åpningsfilmen er den norske dokumentarfilmen SMILE OG VINKE av Eva Charlotte Nilsen. I filmen, som har verdenspremiere på TIFF, retter Nilsen et granskende blikk på egen barndom på Østlandet på starten av 60-tallet. Filmen er et oppløftende verk som nøster opp i minnets mysterier og en hyllest til naturens helbredende kraft. Nilsen er en filmskaper som er basert i Vesterålen og har tidligere vært leder for Nordnorsk Filmsenter. Hun har jobbet som regissør, fotograf, klipper og programsekretær i NRK og stått bak en rekke filmer for museer, offentlige virksomheter, tv-selskaper og frie prosjekter. Programsjef i Film Fra Nord, Espen Nomedal, var aldri i tvil om at dette måtte bli årets åpningsfilm.
- Det er en perle! Filmen består av tankerekkene til Nilsen rundt tilværelsen og livet. Den er støpt i stemningsfull nordnorsk kystnatur som stadig endrer seg og avslører nye overraskelser. SMILE OG VINKE er et lys i mørketida og selvfølgelig måtte dette bli åpningsfilmen i Film fra Nord, sier Nomedal.

PROGRAMOMTALEN

Vil du være med en tur i fjæra? SMILE og VINKE er et filmessay om et fjærelandskap i Vesterålen. Flovann og erindringer blandes sammen i fortellingen om livets sårbarhet og det som blir igjen når noe er borte.
Kan man si noe om livet ved å portrettere et sted? Kan man forstå mer av seg selv ved å betrakte sine lidenskaper? På Nordahlstranda i Bø i Vesterålen kan du vasse i timevis i kjeledress og gummistøvler og finne skatter. Sjømusen er magisk og hemmelig, tynnere enn et eggeskall og like sårbar som deg og meg. En film om hvordan naturen aktiverer våre minner og vår nysgjerrighet. Flo og fjære hele døgnet, hele livet. En langsom pust som aldri slutter. Som om døden ikke fantes. I et univers av sjømus, vinkende engler og skjeletter, trer det fram en fortelling om et liv. En vakker, poetisk og tankevekkende film.

REGISSØR

Eva Charlotte Nilsen (b. 1945) er filmfotograf, regissør, produsent og faglitterær forfatter fra Oslo. Hun flyttet til Nord-Norge i 1973 og har drevet produksjonsselskapet Rampelys på Sortland siden 1986. Hun har stått bak en rekke filmer for museer, offentlige virksomheter, TV-selskaper og frie prosjekter. Nilsen var filmfaglig direktør for Nordnorsk Filmsenter fra 2008 til 2012.

https://www.tiff.no/nyheter/gripende-historier-fra-den-arktiske-ytterkanten-film-fra-nord-programmet-er-klart